TINC FEST – Technologie, Innovatie en Creativiteit
Let's Tinc Twice!
Hoe geven we AI een ethisch verantwoorde plek in onze maatschappij?
Hoe gaan we digitaal om met onze ecologische voetafdruk?
Hoe rijmen we de snelheid van innovatie met artistieke bedachtzaamheid?
Hoe verzoenen we de uitdagingen van vandaag en de deadlines van morgen met een langetermijnvisie?
AP Hogeschool - Campus Noord
2060
Antwerpen
Let’s TINC twice: een ode aan het kritisch denken en maken
Na de geslaagde eerste editie van TINC Fest vorig jaar, slaan AP Hogeschool en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. opnieuw de handen in elkaar voor een vervolg in het najaar van 2024. Op het programma: boeiende lezingen, prikkelende inspiratiesessies en constructieve dialogen op maat van de next generation pioniers in technologie, innovatie en creativiteit.
Let’s TINC twice!
Datum: 21 november 2024 – van 16u tot 21u30
Locatie: AP Hogeschool, campus Noord (Noorderplaats 2, 2060 Antwerpen)
Voor wie: Creatieve professionals en studenten
Tickets: Dit evenement is gratis, inschrijven verplicht.
TINC Fest komt ook dit jaar tot stand met de steun van Provincie Antwerpen.
Programma
Let op: de inspiratiesessies zijn enkel voor professionals.
Future-Proof Filmmaking
Keerthanan Vignarajah en Karen Pauwels (Immersive Lab)
Virtual production wordt steeds vaker gebruikt in de film- en entertainmentindustrie, waarbij digitale technologieën worden gecombineerd met traditionele filmproductieprocessen. Dankzij de snelle AI-ontwikkelingen wordt virtual production steeds toegankelijker. Met technieken zoals gaussian splatting kunnen fotorealistische omgevingen automatisch gegenereerd worden. Daarnaast maakt generatieve AI het mogelijk om visuele effecten te creëren, zonder de noodzaak van complexe post-productieprocessen. Ook het ontwikkelen van geanimeerde avatars wordt eenvoudiger en betaalbaarder door het gebruik van motion capture (mocap). Ontdek tijdens deze inspiratiesessie hoe AI de toekomst van videoproductie eenvoudiger, sneller en efficiënter maakt!
Voor wie: creatives met interesse in 3D, virtual production, XR, videoproductie, generatieve AI
Aantal personen: max. 15 deelnemers
Design for good
Ann Debeuf (MDI)
Welke impact kan jij creëren als creatieveling, ontwerper of ondernemer? Creatieve ondernemers beschikken over twee kwaliteiten die nodig zijn in de huidige transitieperiode: creativiteit en het vermogen om verhalen krachtig over te brengen. Maar hoe implementeer je duurzaamheid in je huidige werkzaamheden?
In deze sessie bekijken we jouw – digitale – voetafdruk vanuit een systeemgerichte benadering en staan we stil bij de snelheid van de sector die in schril contrast staat met langetermijndenken. Hoe kun je als ontwerper (opnieuw) verantwoordelijkheid nemen voor je werk? Je krijgt strategieën aangereikt om duurzaamheid te implementeren in je ontwerpproces. Jouw creativiteit is namelijk je krachtigste middel om een positieve impact te maken.
Voor wie: creatives met interesse in duurzaamheid
Aantal personen: max. 30 deelnemers
Ethical AI
Wim Casteels (MDI)
De evolutie van artificiële intelligentie (AI) belooft revolutionaire veranderingen in bijna elk domein van onze samenleving, van gezondheidszorg en onderwijs tot economie en defensie. Echter, met deze vooruitgang komen belangrijke ethische vraagstukken aan het licht. Onder het motto 'Think Twice' gaan we tijdens deze inspiratiesessie dieper in op de ethische dilemma's die AI met zich meebrengt.
Tijdens deze interactieve sessie discussiëren we over thema’s zoals privacy, bias en milieu-impact. Deze sessie is ideaal voor iedereen met interesse in AI en zich wil verdiepen in de ethische implicaties van deze technologie.
Ontdek hoe we samen kunnen werken aan een verantwoorde AI-toekomst!
Voor wie: geïnteresseerden in AI en het ethische aspect
Aantal personen: max. 30 deelnemers
Reading Reading
Annelise Cerchedean en Gina Poortman (Maxlab)
Wat als we de leeshandeling gaan beschouwen als een lichamelijke choreografie? In de interactieve sessie Reading Reading herzien we op speelse wijze de fysieke handeling van lezen, die vaak ten onrechte wordt bestempeld als een puur mentale, ontlichaamde activiteit. Door de lezer niet langer als een passieve ontvanger te zien, onderzoeken we hoe moderne technologieën zoals augmented reality de grenzen van de traditionele leeservaring kunnen doorbreken.
Voor wie: creatives met interesse in typografie
Aantal personen: max. 16 personen
---- De talks zijn volboekt. We kunnen je naam op een wachtlijst zetten en contacteren je dan in het geval van een annulering. ---
Sprekers:
- Keynote: Jorn Craeghs - "Kracht van hoopvolle toekomstbeelden.”
We willen een duurzame of regeneratieve toekomst creëren. Maar we worstelen met een verbeeldingscrisis. De meeste mensen kunnen zich niet voorstellen hoe zo'n toekomst er uit kan zien en hoe die beter voor hen zal zijn dan de status quo die we kennen. In deze sessie vertelt Jorn over het belang van toekomstdenken voor veranderaars, toont hij verschillende hoopvolle toekomsten en deelt hij hoe je toekomstbeelden kunt gebruiken om een regeneratieve wereld onweerstaanbaar te maken.
- Talks:
Remco van de Craats/Edhv, Architects of Identity
Wendy Plomp/Dutch Invertuals
Paulien Verheyen/Illustrator, beeldend kunstenaar en cultuurwerker
Jeroen Cluckers/Immersive Lab en Maxlab
Laure Weckx/Statik
- Panelgesprek tussen alle sprekers.
Onze Sprekers
Keynote: Jorn Craeghs
Jorn Craeghs is de mede-oprichter van ELDERS en co-auteur van de nieuwsbrief Regenerative Futures. Hij gebruikt toekomstdenken en gedragswetenschappen om mensen in beweging te krijgen richting een regeneratieve toekomst. Hij begon als gedragsstrateeg voor SUE Amsterdam en was medeoprichter van de Behavioural Design Academy. Daarna richtte hij zijn eigen bureau voor duurzame gedragsverandering op, genaamd NONO. Het doorgeven van zijn kennis is een terugkerend thema. Zo was hij zes jaar lang coach aan de Belgische Reclameschool en was hij medeoprichter van het Sustainability Leadership Program aan de KU Leuven, waarvan hij momenteel bestuurslid is.
Website: www.thinkelders.be