Wisselbeker #5 - Shamisa Debroey

Jaouad Alloul nomineerde Shamisa Debroey

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. reikt geen prijzen uit, maar vraagt aan de creatieve sinjoren zelf om elkaar in de bloemetjes zetten. Zo leggen we onverwachte connecties bloot in de Antwerpse creatieve hummus, waarop nieuwe samenwerkingen groeien en bloeien.

Image
Shamisa Debroey

In 2013 publiceerde Shamisa Debroey haar eerste graphic novel ‘Verdwaald’ bij Oog & Blik en De Bezige Bij. Shamisa werkt ook als illustrator en tekenaar voor klanten als  Apple, Samsung, VRT, De Standaard, De Morgen, en nog veel meer. Ze viel al vaak in de prijzen. In 2016 won ze de Jong Aanstormend Talent prijs, in 2017 de  African Artist Award. Maar de mooiste prijs van allemaal? De APBC-wisselbeker natuurlijk! “Ik haal mijn inspiratie bij Kanye West.”

“Ik wil kleurrijk werk maken over social change, met glitter en goud!”
Shamisa Debroey

Dag Shamisa, kan je vertellen wie je bent en wat je doet?

Ik ben tekenaar, schrijver en doe productie voor kunst. Tekenaar ben ik al meer dan tien jaar. Ik maak strips, beeldverhalen en graphic novels. Kortom, ik combineer beelden met woorden. Sindsdien verken ik ook andere wateren, omdat ik niet kan kiezen en heel veel dingen interessant of leuk vind. Zo maak ik grote murals en doe ik aan live drawing.

Momenteel leg ik de laatste hand aan een kinderboek. Dat vind ik het leukste. September 2021 komt het hopelijk uit. Het gaat over een klein meisje dat volwassen problemen wil oplossen. Ze is koppig en slim, ze lijkt op mij, haha

Wanneer was de eerste keer dat je besefte dat je creatief bent?

Eigenlijk altijd al. Voor mij was kunst altijd een uitlaatklep. Ik amuseerde mij niet thuis en op school, voor mij was creatief bezig zijn een manier om te ontsnappen. Ik heb heel lang altsax gespeeld. Ik wou muzikant worden, maar achteraf gezien had ik het talent niet. Toen ik tekenen ontdekte, merkte ik dat dat voor mij jazz was, zo kon ik mij het beste uitdrukken.

Is er een rode lijn in alles wat je doet?

Ja, de zwarte lijn, haha. Ik hou van mooie lijnen. En van verhalen die echt zijn, die doen lachen en die doen wenen. Ik wil connecties maken met mensen. Ik wil meer dan louter entertainen, ik wil raken en ontroeren. 

Mijn werk is heel persoonlijk, en ik gebruik kanten van mijzelf om iets te vertellen. Sommige psychologen gebruiken zelfs mijn werk

Image
Shamisa Debroey
Meer en meer sijpelt mijn activistisch gedachtegoed door in mijn werk, maar het artistieke staat altijd vooraan.
Shamisa Debroey

Waar haal jij je inspiratie?

Het echte leven. En Kanye West, haha. De kleine kantjes van de mens interesseren mij.  Heel veel mensen denken dat ik vrij happy go lucky ben, maar ik heb ook al veel gezien en meegemaakt, en dat contrast interesseert mij. Ik heb minder aan een thriller en meer aan échte moorden. De duistere kant van de mensheid moet je niet verzinnen.

Meer en meer sijpelt mijn activistisch gedachtegoed door in mijn werk, maar het artistieke staat altijd vooraan. Ik wil andere kanten van het verhaal tonen. Sommige dingen raken mij persoonlijk, dat moet ik ook niet wegsteken. Hoe kunnen mensen op Vlaams Belang stemmen? Hoe kunnen mensen de moed vinden in een bootje te stappen en naar Europa te stappen? Deze tegenstelling interesseert mij.

Hoe belangrijk is een creatief netwerk voor jou?

Je problemen delen, successen delen, of jobs delen als je ze zelf niet kunt doen. Zoiets zorgt ervoor dat je je talent verspreidt. Ik geloof nog altijd heel sterk in mond-aan-mond-reclame. Eigenlijk krijg je dat alleen niet gedaan.

De tekenaarswereld is echt heel lief en supportive.
Shamisa Debroey

Zeker al tekenaar ben je vaak alleen, dan kan je praten met mensen over uw werk. De tekenaarswereld is echt heel lief en supportive. Er zit veel vernieuwing in en er is veel community gevoel. Dat motiveert u om ook nieuwe dingen te maken en nieuwe mensen te leren kennen, zelfs als is het via Instagram.

Image
Shamisa Debroey

Zie jij jezelf als creatief ondernemer?

Ik wou dat ik soms wat meer ondernemend was. Ik ben beter in het creatieve dan in het ondernemende. Sommige mensen zijn beter in zichzelf promoten. Mijn plannen zijn vaak kleiner. Behalve dan met dat kinderboek.

Ben je goed met geld?

Ja, het uitgeven, haha. Als illustrator is het ook niet eenvoudig. Illustratoren in België zijn over het algemeen onderbetaald. Er is zeer veel talent aanwezig en de afzetmarkt is klein. Full-time kan je er hier niet van leven. 

Als ik in het buitenland zou werken, zou ik meer geld verdienen. In het buitenland zijn er ook meer agentschappen actief die zich specifiek richten op illustrators en betere prijzen onderhandelen met klanten. Illustratoren zijn nooit klootzakken en hebben te weinig zakelijk talent. Eigenlijk zou er iemand met zakelijk instinct een agentschap voor illustratoren moeten oprichten.

 

Als ik in het buitenland zou werken, zou ik meer geld verdienen.
Shamisa Debroey

Hoe ging je om met corona?

Voor beeldenmakers was corona wel oké, want er was veel nood aan mooie beelden. En een tekening is altijd coronaproof. Je hebt geen team of modellen nodig, in deze tijden is dat ideaal.

 

Heb je nog tips voor andere creatieve ondernemers?

Zorg dat je elevator pitch altijd on point is. En vertaal je elevator pitch in een sociale media strategie. Als iemand je online tegenkomt, moet die persoon direct snappen wat je te bieden hebt.

Wat is jouw elevator pitch?

Ik ben Shamisa Debroey, illustrator, tekenaar en kunstproducent, ik concentreer me op verhalen en stemmen die niet gehoord worden.

Ik concentreer me in mijn werk op mensen van kleur, LGBT+ en body-positivity. Dingen waar in de tekenaarswereld nu nog weinig aandacht voor is. Dat komt omdat er pas de laatste tien jaar tekenaars van kleur zijn. En omdat bij de tekenaars het gewicht meer ligt bij heel mooie tekeningen in plaats van de inhoud. Maar dat is aan het veranderen. Ik denk dat ik deel uitmaak van een nieuwe golf. Diversiteit en nieuwe verhalen vertellen is belangrijker dan ooit, ook voor veel klanten

Diversiteit en nieuwe verhalen vertellen is belangrijker dan ooit, ook voor veel klanten.
Shamisa Debroey

Kan je goed nee zeggen?

Nee, haha. Het is niet gemakkelijk, maar ik ben aan het leren. Ik denk bijvoorbeeld dat ik veel te lang workshops heb gegeven. Het is belangrijk voor mij om te werken voor mensen die gepassioneerd zijn en dat is niet altijd het geval geweest. Dat zuigt energie uit u.

 

Waarop ben je trots?

Het punt dat ik nu bereikt heb, dat ik opdrachten krijg waar ik zin in heb en die ook bij mij passen. Opdrachtgevers die mij heel vrij laten in wat ik wil maken of komen met een opdracht op maat gemaakt van mij. Hoe ik dat gedaan heb? Ik had geen stappenplan. Altijd uitgaan van wat ik belangrijk vond en zeggen tegen klanten wat ik belangrijk vind. Ik wil kleurrijk werk maken over social change, met glitter en goud!

Tekst en foto's: Frederik van den Bril

Image
Shamisa Debroey
Deel dit artikel