Wisselbeker #3 - Lot Saldien

Sebastiaan de Neubourg van Yuma Labs nomineerde Lot Saldien van Stormkop.

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. reikt geen prijzen uit, maar vraagt aan de creatieve sinjoren zelf om elkaar in de bloemetjes zetten. Zo leggen we onverwachte connecties bloot in de Antwerpse creatieve hummus, waarop nieuwe samenwerkingen groeien en bloeien.

Tekst: Frederik Van Den Bril

Image
lot + wisselbeker

Het stormt in het hoofd van Lot Saldien

Lot Saldien is één van de stuurlui van Stormkop. Stormkop is een expressieve vrijhaven voor kinderen en hun familie en vrienden. Ze worden er ondergedompeld in de wondere wereld van kunst, filosofie en wetenschap. Een bezoek aan Stormkop aan de droogdokken laat je niet onberoerd. Al snel vergaap ik me aan metershoge kranen en schatkamers vol gejutte grondstoffen. We nestelen ons in het kraaiennest voor een interview, met weids uitzicht op de Schelde.

Dag Lot, hoe is Stormkop eigenlijk ontstaan?

Als tegengif voor een project van Gert Verhulst. Studio 100 wilde iets doen in het Steen. Barbara Wijckmans,
directrice van Het Paleis, zei: "over mijn lijk". Zo ontstond HETSTEEN der wijzen. Uit dat DNA zijn wij ontstaan.

“Toen ik eerst op bezoek kwam zaten de dokwerkers hier nog. Het hing hier boordevol naaktposters.”

Nadat het Steen-project was afgelopen zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Rond die tijd benaderde het MAS ons met de vraag om eens na te denken over de droogdokkensite. Het was meteen raak. Het was een ongelofelijk inspirerende uitdaging om iets te doen met dit maritiem erfgoed.

Hoe was het om van nul te beginnen?

Toen ik eerst op bezoek kwam zaten de dokwerkers hier nog. Het hing hier boordevol naaktposters. Het MAS heeft die goed gedocumenteerd, hopelijk doen ze daar ooit nog een expo mee. Die dokwerkers vonden dat aanvankelijk niet zo fijn dat wij hier de boel kwamen overnemen. We hebben hun vertrouwen gewonnen door plechtig te beloven hun verhalen mee te nemen en ze verder te vertellen.

“Als je dingen écht wilt in het leven, dan kun je ze. Zoals bijvoorbeeld een hijskraandiploma halen.”

Er was geen plan. Mijn collega Koos Hogeweg en ik hebben ons laten inspireren door de ruimtes, alsof we locatietheater gingen maken. We hebben zo veel mogelijk gewerkt met de gereedschappen, materialen en machines die zijn achtergelaten.

Zo hebben we zelfs een hijskraandiploma moeten halen om de machines te besturen. Dat is een belangrijke les: je stoot op veel dingen die zogezegd onmogelijk zijn. Maar als je dingen écht wilt in het leven, dan kun je ze. Zoals bijvoorbeeld een hijskraandiploma halen.

Werken jullie vaak samen met andere creatieve ondernemers?

We doen niets anders! Bijvoorbeeld, ik heb een heel tof project gedaan samen met Sebastiaan van Yuma Labs. Voor hem hebben we plastic petflessen gejut uit de Schelde. Onze Schelde spuwt afval, weet je dat? Hier recht tegenover aan de Scheldbocht gaan wij samen met kinderen afval rapen. En daar gaan we creatief mee aan de slag.

Zo stimuleren we kinderen om oplossingsgericht te denken.
Voor hen is dat een heuse schattenjacht, het prikkelt hun fantasie enorm. Ik zal nooit vergeten hoe één van de kinderen vroeg "komen jullie hier dan elke avond afval leggen?"

“Soms is het een gevecht tegen de bureaucratie, en gaan de dingen gepaard met een zekere traagheid.”

Het is een constructieve manier om na te denken over problemen zoals afval en milieuvervuiling. Zo leren ze denken in oplossingen en uitdagingen, in plaats van fatalistische problemen. Dus voor Sebastiaan hebben wij petflessen verzameld, van die petflessen heeft hij zonnebrillen gemaakt met een 3D-printer.

Hoe belangrijk is een creatief netwerk voor jou?

Ons adresboekje met contacten is cruciaal. Voor weinig geld hebben we heel die site hier compleet getransformeerd. Dat kan je niet doen als je geen team hebt dat er honderd procent voor wil gaan.

Deze site heeft een magnetische aantrekkingskracht voor mensen die iets hebben met duurzaamheid en recycling. Bijvoorbeeld het team van Custom Territory, ze zijn bezig met de eerste volledig Antwerpse schoen te maken. Maar ook mensen die zich aangetrokken voelen door de verhalen over het maritieme leven, komen hier over de vloer, zoals theatermakers, kunstenaars en mensen uit de maritieme sector zelf.

“Ik doe communicatie en programmatie, maar ik ben ook heel goed in de vuilnisbakken buitenzetten.”

Er zitten hier zeer verschillende organisaties en mensen. Wij hebben daar ook de ruimte voor. Wij fungeren eigenlijk als een soort hub. Het idee is ook dat we - zodra het terug mag - non-stop open zijn. Het gebeurt allemaal heel organisch.

Tegen wat bots je?

Soms is het een gevecht tegen de bureaucratie, en gaan de dingen gepaard met een zekere traagheid. Je moet van veel markten thuis zijn. Mijn collega Koos doet de artistieke leiding. Ik doe communicatie en programmatie, maar ik ben ook heel goed in de vuilnisbakken buitenzetten.

Wij worden gesubsidieerd door de stad. Soms komen grote filmploegen hier series of reeksen opnemen. Wij passen het Robin Hood-principe toe. De commerciële bedrijven betalen de volle pot. Zo kan je andere, kleine en lokale initiatieven steunen.

Hoe gaan jullie om met het coronavirus?

In het begin hebben wij heel veel online video's gepost. Zoals: “hoe knip je zelf je haar?” voor kinderen. Dat is heel veel gedeeld. Al snel mochten we terug op volle kracht alles doen. Tot 12 jaar mocht je bij wijze van spreken elkaars snottebellen opeten. Onze kinderkampen zijn tegenwoordig op drie minuten uitverkocht. De nood is heel hoog. Nu mag er helaas terug minder. Daarom zijn er een paar heel enthousiaste stagiaires bezig met het maken van Stormkop-aan-huis-dozen.

“Gesprekken met mijn kinderen inspireren mij. Kan je solliciteren voor Sint?”

Ondertussen blijven we bezig. Afgelopen zomer hebben wij Dok 6 ontgonnen. Daar komt een openluchtzwembad! En we willen hier ook een radio starten. Een van de schepen in de droogdokken heeft een echte radiozendmast.

Image
zwembad stormkop

Wie of wat inspireert je?

Mijn kinderen zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Zowel door gesprekken als door ruzies. Ik ben ook samen met iemand die geen kinderen heeft. Die heeft een heel andere kijk op "voorzichtig" en "pas op". De dynamiek van mijn gezin is heel inspirerend voor een plek als Stormkop.


Met mijn dochter had ik een gesprek over of de Sint ooit kan sterven. En of zij dan kan solliciteren voor de Sint? Moet de Sint een man zijn? Het is zalig dat ik mijn thuissituatie kan meenemen naar mijn werk.

Heb je nog tips voor beginnende creatieve ondernemers?

Laat je goed omringen. Zorg voor goede samenwerkingen. Laat je ondersteunen door organisaties en andere ondernemers. Ga met mensen in gesprek en wees vooral niet bang om samenwerkingen aan te gaan.

Probeer ook je beschermende reflex wat te temperen. Soms wil je te veel je eigen ding beschermen, maar als je de juiste partners betrekt wordt het draaglijker voor jezelf.

Tekst en foto's: Frederik van den Bril