Wisselbeker #10 - Maren Huysmans

“Je hebt als creatief ondernemer ook een portie geluk nodig”

Met haar merk Warenhuys maakt kledingmaker en patroontekenaar Maren Huysmans tijdloze, functionele regenkledij. De collectie is ontwikkeld in Antwerpen en handgemaakt in Polen. Maren Huysmans vertelt over haar regenjassen en waarom ze met een bang hartje het weerbericht checkt.

Image
Maren Huysmans

“In België hebben we een rijke traditie op vlak van kleermakers en textielfabrieken. Als ik vertel dat ik kleermaker ben, vertellen mensen vaak een verhaal over een grootouder die ook kleermaker was. Net als mijn grootmoeder trouwens. Het is een fascinerende stiel, een echte ambacht. Het is heel tactiel allemaal. En ook niet zo exact, materiaal reageert telkens anders. Je schoolt je continu bij en dat vind ik heel fijn.

Die regenjassen van mij, dat is er precies altijd geweest. De uitwerking, van idee tot finaal product, heeft ongeveer zes jaar geduurd.  Ik woon in de stad en ik ga overal met de fiets naartoe. Ik wilde een regenjas die zowel mooi als functioneel is. Een regenjas is dus echt een moeilijk product én mooi én functioneel te krijgen. Om te testen heb ik er heel veel mensen mee laten fietsen.

Mijn slaapkamer in mijn ouderlijke huis staat nu bomvol met mijn jassen. En ons mama is mijn logistiek centrum.
Maren

Een heel bijzonder en fijn moment was de eerste keer ik een prototype in mijn handen kreeg. Op den duur twijfel je zelf of wat je aan het vertellen bent wel echt is, want ik had nooit iets tastbaar om te tonen. En dan ineens: een postpakket met je jas. Eindelijk iets dat je kan vastnemen en laten zien. Dan zie je ook waar je zo hard voor hebt gewerkt.

Mijn kickstarter was een groot succes. En niet alleen financieel interessant. Als je start weet je niet op voorhand welke maten en welke kleuren populair gaan zijn. De groene jas bleek bijvoorbeeld de meest gekozen kleur, dat had ik zelf nooit zo ingeschat. Goed om weten naar stockbeheer toe.

De periode van lancering, dat was een fijne periode. We zaten midden in corona. Desondanks, of misschien net dankzij, leefde dat enorm online. Bovendien regende het in die periode extreem veel, en dan denken mensen aan het belang van een goede regenjas. Je hebt zo'n portie geluk als ondernemer nodig, sommige dingen heb je gewoon totaal niet in de hand. Het was goed voor mij daarvan bewust te worden.

In het begin had ik een rechtlijnig beeld van hoe mijn professioneel leven zou lopen, maar het is een bochtig parcours gebleken.
Maren

Die jassen en ik, dat is een heel persoonlijk verhaal. Ze groeien met mij mee. Op een bepaald moment stond mijn appartement vol dozen, wij struikelden erover. In het begin vindt je lief dat nog grappig, op den duur niet meer. Het is echt te zot om zo'n stock te moeten opslaan. En ik ben op korte termijn dan nog drie keer verhuisd. Kortom, mijn slaapkamer in mijn ouderlijke huis staat nu bomvol met mijn jassen. En ons mama is mijn logistiek centrum.

Het belangrijkste van een creatief netwerk is dat je dingen kan aftoetsen. Eén van mijn beste vriendinnen is een muzikante. Ondanks dat we met praktisch totaal verschillende dingen bezig zijn, zien we toch veel gelijkenissen in de zaken waar je als creative op botst.  De struggles als creative, ik ken er alles van. Het is en blijft een uitdaging om naar buiten te komen met die jassen, opnieuw en opnieuw. Ik vind ook moeilijk moeilijk om mijzelf te verkopen.

Een tip voor creatieve ondernemers: heb geduld. In het begin had ik een rechtlijnig beeld van hoe mijn professioneel leven zou lopen, maar het is een bochtig parcours gebleken. Als ik terugkijk naar mijn eigen traject, denk ik nu: ah ja, ik heb een goed parcours gereden. Maar onderweg lijkt dat niet zo. Ik spiegelde mijzelf te veel aan mijn eigen niet zo realistische verwachtingen. Het is perfect oké als het wat langer duurt.

Momenteel werk ik fulltime in het kostuumatelier van de opera. Onder andere omdat ze onder de indruk waren van die jassen heb ik die job gekregen. En zo hebben die jassen mij al heel veel gebracht.

Als het regent heb ik soms schrik, dan krijg ik soms echt stress. Gaan mensen wel content zijn, denk ik dan.

Ik heb een goede omzet gedraaid, maar alle winst wordt terug geïnvesteerd in de zaak. Het belangrijkste is dat die jassen iets blijven waar ik zelf energie uit haal. Ik wil niet dat ze een blok aan mijn been worden. Aangezien het een heel persoonlijk project is, moet ik er ook veel persoonlijke ruimte voor hebben. Ik heb gemerkt dat als ik op mijn eigen limieten bots, dat ook effect heeft op mijn jassen. Dat heb je met een eenmanszaak.

Image
Maren Huysmans - Warenhuys

Het grappige is, regenjassen, dat is iets dat echt leeft bij mensen. Als je eenmaal begint over regenkledij, kunnen mensen daar lang over praten. Iedereen heeft er persoonlijke ervaringen en frustraties over. Het regent hier dan ook heel veel.

Intussen is de standaardvraag die mensen mij stellen: "hoe is het met de jassen?" Alsof het mijn kind is. Dat vind ik wel fijn. Ik kan ook heel lang praten over mijn jassen.

Als het regent heb ik soms schrik, dan krijg ik soms echt stress. Gaan mensen wel content zijn, denk ik dan. Nochtans sturen mensen mij vaak lieve berichtjes als het regent.

Je kan de jassen van Warenhuys kopen online via de webshop. Je kan ze ook passen in A better blend, een pop-up shop in Grand Bazar Antwerpen. Volg Warenhuys op Instagram.


Tekst: Frederik Van den Bril

--

De Wisselbeker: ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. reikt geen prijzen uit, maar vraagt aan de creatieve sinjoren zelf om elkaar in de bloemetjes zetten. Zo leggen we onverwachte connecties bloot in de Antwerpse creatieve hummus, waarop nieuwe samenwerkingen groeien en bloeien.