Voxdale wint CLEPA Innovation Award

Design- en engineeringbedrijf Voxdale werd bekroond met de CLEPA Innovation Award voor zijn uitzonderlijk werk en partnership met de automobielindustrie. Met de Innovation Awards zet de European Association of Automotive Suppliers (CLEPA) buitengewone bijdragen aan de realisaties van de sector op het gebied van duurzame, veilige en slimme mobiliteit in de kijker.

Samen met Umicore, een wereldspeler in materiaaltechnologie en recyclage en toonaangevend producent van cathodematerialen voor herlaadbare batterijen, en Sam Dejonghe, een opkomende Vlaamse racepiloot, werkt Voxdale met Mahindra Racing om de prestaties van hun Formula E wagen te verbeteren. De Formula E competitie brengt 'elektrisch' racen naar enkele van 's werelds toonaangevende steden, waar geracet wordt met op de achtergrond iconische skylines zoals die van New York, Hongkong, Parijs en Rome. De bedoeling is revolutionair elektrisch rijden op een veilige, duurzame en milieuvriendelijke manier bij het grote publiek te brengen.

Voxdale en Umicore ontwikkelen samen met Renesas, een andere partner van het Mahindra Racing team, een slimme 12V batterij die missiekritische systemen op de Formula E wagen laat werken. Voxdale biedt ook input op het gebied van de aerodynamica, het thermomanagement en de structurele integriteit van de wagen. Het resultaat van dit alles zal te zien zijn in de Season 5 wagen van Mahindra Racing, die in december 2018 op de racecircuits zal komen. De slimme batterij en de inzichten in de aerodynamica en materialen zullen Mahindra Racing helpen om zich in het kampioenschap op het hoogste niveau met de concurrentie te wedijveren.

Koen Beyers, CEO van Voxdale: "We zijn dankbaar en trots dat we deze award hebben gekregen. Onze bijdrage blijft niet beperkt tot het verbeteren van de batterij want we voeren ook honderden  aerodynamica, thermische en druksimulaties uit om de prestatie van de hele wagen te optimaliseren. Winnen of verliezen in een race is een kwestie van milliseconden. Details zoals gewichtsverlaging, efficiënte warmteafvoer en luchtweerstandvermindering zullen hopelijk zorgen voor een succesrijk seizoen. De ultieme beloning voor ons is het team seizoen 5 op het podium te zien eindigen!"

Kurt Vandeputte, SVP Rechargeable Battery Materials bij Umicore, licht toe: "Ons partnership  is gebaseerd op een sterk geloof in schone en elektrische mobiliteit. De combinatie van onze technologische expertise is de sleutel voor de ontwikkeling van een innovatieve 12V batterij voor Mahindra Racing, een van de 10 raceteams die nu in de Formula E competitie uitkomen. Umicore is trots deel uit te maken van dit partnership en wij zien de CLEPA Innovation Award als een bevestiging van onze unieke, innovatieve en bijzondere samenwerking."